SZÍNARANY (marinált fokhagyma)
Az egyik különdíjas a Kőteleki Kaptár mézes receptversenyén.
Beküldő: Erős Ildikó (napmátka tűzhely, érdemes megnézni a blogját, van még rengeteg fantasztikus recept!)
A beküldő fotóival.
Ez az ételkísérő - nevezzük különleges savanyúságnak - a magyar méz, bor, fűszerpaprika és fokhagyma gazdag íz- és színvilágára épül. Mivel házilag tartósított élelmiszerről van szó, lehet magyaros gasztroajándék is, ínyenc kényeztetés a gyomornak. Több változatot komponáltam és próbáltam ki, ezután rögzítettem a következő receptet.
Hozzávalók (egy 750 ml űrtartalmú üveghez):
- 6 nagy fej fokhagyma 2,5 dl száraz fehérbor (pl. somlói juhfark)
- 1 ek fehér balzsamecet
- 2 dl méz
- 1 kisebb babérlevél
- 1 egész citrom (forró vízben alaposan megmosva)
- 2 erős fűszerpaprika vagy cseresznyepaprika
- 6-8 szem egész bors (zöld)
- csipetnyi só
Elkészítés:
A fokhagymagerezdeket megpucoljuk. A bort felforraljuk és a fokhagymát 5 percig főzzük benne. Közben beletesszük a babérlevelet és hozzáadjuk a balzsamecetet.
Félrehúzzuk a tűzről.
Egy másik edényben a mézet felmelegítjük (nem forraljuk) a sóval, egészborssal, a kifacsart citromlével, a darabokra vágott citromhéjjal és a félbevágott erőspaprikákkal. A fokhagyma főzőlevéből 8 evőkanállal hozzáadunk.
A fokhagymákat a babérlevéllel együtt kiforralt üvegbe helyezzük, rátesszük a mézes felöntőléből kivett paprikadarabokat, zöldborsot, citromhéjat. Ezután rászűrjük a mézes felöntőlét.
Légmentesen lezárjuk. Hűvös, sötét helyen legalább 7-14 napig hagyjuk összeérni. Az intenzív ízek folytán kevés is elegendő lesz belőle - savanyúság, mártás helyett -, sült húsok mellé kínálhatjuk.
Jó étvágyat hozzá!