HTML

Termelői Méz

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Mézes recept: Színarany (marinált fokhagyma)

2011.05.02. 14:00 Kőteleki Kaptár

SZÍNARANY (marinált fokhagyma)

Az egyik különdíjas a Kőteleki Kaptár mézes receptversenyén.
Beküldő: Erős Ildikó (napmátka tűzhely, érdemes megnézni a blogját, van még rengeteg fantasztikus recept!)
A beküldő fotóival.

 

Ez az ételkísérő - nevezzük különleges savanyúságnak - a magyar méz, bor, fűszerpaprika és fokhagyma gazdag íz- és színvilágára épül. Mivel házilag tartósított élelmiszerről van szó, lehet magyaros gasztroajándék is, ínyenc kényeztetés a gyomornak. Több változatot komponáltam és próbáltam ki, ezután rögzítettem a következő receptet.

 

Hozzávalók (egy 750 ml űrtartalmú üveghez):

  • 6 nagy fej fokhagyma 2,5 dl száraz fehérbor (pl. somlói juhfark)
  • 1 ek fehér balzsamecet
  • 2 dl méz
  • 1 kisebb babérlevél
  • 1 egész citrom (forró vízben alaposan megmosva)
  • 2 erős fűszerpaprika vagy cseresznyepaprika
  • 6-8 szem egész bors (zöld)
  • csipetnyi só

 

Elkészítés:

A fokhagymagerezdeket megpucoljuk. A bort felforraljuk és a fokhagymát 5 percig főzzük benne. Közben beletesszük a babérlevelet és hozzáadjuk a balzsamecetet.
Félrehúzzuk a tűzről.
Egy másik edényben a mézet felmelegítjük (nem forraljuk) a sóval, egészborssal, a kifacsart citromlével, a darabokra vágott citromhéjjal és a félbevágott erőspaprikákkal. A fokhagyma főzőlevéből 8 evőkanállal hozzáadunk.
A fokhagymákat a babérlevéllel együtt kiforralt üvegbe helyezzük, rátesszük a mézes felöntőléből kivett paprikadarabokat, zöldborsot, citromhéjat. Ezután rászűrjük a mézes felöntőlét.
Légmentesen lezárjuk. Hűvös, sötét helyen legalább 7-14 napig hagyjuk összeérni. Az intenzív ízek folytán kevés is elegendő lesz belőle - savanyúság, mártás helyett -, sült húsok mellé kínálhatjuk.

Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

Címkék: kézműves étel recept méz paprika fokhagyma balzsamecet fehérbor kaptár receptverseny termelői akácméz marinált kőteleki

A bejegyzés trackback címe:

https://termeloimez.blog.hu/api/trackback/id/tr592871627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása